Bussresor som en kulturell tillgång
SetraWorld Magasinet

Bussresor som en kulturell tillgång

Setra-kund Andreas Hirsch om varumärkeslojalitet, den sociala betydelsen och framtiden för bussresor.

Vid Setras 70-årsjubileum berättar VD Andreas Hirsch (59) om bussresandets utveckling och sociala betydelse. Och han vågar titta in i framtiden för bussresandet.

Herr Hirsch, med familjeföretaget Hirsch-Reisen, som hans far Heinold Hirsch grundade 1948 och som han idag förvaltar tillsammans med sin bror Mathias, har varit en lojal Setra-kund i cirka 60 år och har under den tiden inhandlat 73 st. Setra turistbussar. Hur uppstod denna långa och fortfarande pågående lojalitet mot Setra-märket?

1963 köpte min far den första Setra, en S 12. På den tiden genomfördes de första resorna till Paris och Italien. Denna följdes av ytterligare Setra-bussar, inledningsvis vartannat år, och senare med flera Setra-bussar varje år när fordonsparken växte. Jag praktiserade på Setra i Ulm under min utbildning som bilmekaniker 1982. Där lärde jag mig mycket om hur dessa bussar tillverkas. Denna erfarenhet binder mig samman med Setra-märket. Men det är självklart att också frågan om kostnadseffektivitet, vilket spelar en stor roll i vårt beslut för att välja Setra. Vi är ett mycket kostnadsmedvetet företag och har funnit att med Setra-bussarna reser vi mycket ekonomiskt, tack vare deras tillförlitlighet och goda värdehållande. Och sist men inte minst de lokala representanterna för varumärket, vars engagemang och personlighet leder till en relation med mycket förtroende. En sådan personlig relation är särskilt viktig för familjeföretag som Hirsch-Reisen. Summan av förtroende för varumärket, bra stöd och en bra ekonomisk produkt har i slutändan lett till att vi sedan 1990-talet bara har köpt bussar från Setra, eftersom de är det absolut bästa valet för oss.

Bussresor som en kulturell tillgång

Den första Setra S12 i Hirsch-Reisen-flottan, 1964 med föraren Egon Christmann framför Colosseum i Rom.

”Vi har konstaterat att vi tack vare deras tillförlitlighet och goda värdehållande, kör mycket ekonomiskt med Setra-bussar.”

Andreas Hirsch, verkställande direktör för Hirsch-Reisen

Vad tycker du är en bra turistbuss?

Driftssäkerhet och körsäkerhet. En buss måste fungera pålitligt. Samtidigt är fordonens aktiva och passiva säkerhet avgörande. Setra har varit i framkant på detta område i många år – jag skulle vilja säga avantgardistiskt. Både gällande elektroniska system som ABA 4-nödbromsassistenten, körfältassistenten eller den adaptiva farthållaren, såväl som med passivt skydd av föraren och passagerarna, till exempel med frontkollisionsskyddet integrerat i ramstrukturen. Men det viktigaste som gör en turistbuss bra är luftkonditioneringen. Setra har lagt mycket arbete på att skapa ett bra, dragfritt klimat med bara en grad skillnad mellan den främre delen till den bakre delen.

Enligt din åsikt, hur har bussresandet förändrats under de senaste decennierna?

När jag ser tillbaka måste jag tyvärr säga att vi fortfarande måste kämpa för en bra image för bussresor. Under denna tid har branschen inte lyckats bygga upp en positiv image med hög kvalitet. Det var först med tillkomsten av fjärrturistbussar och tillhörande PR-arbete från de stora leverantörerna som det var möjligt att presentera bussresor för allmänheten, i politiken och i media på ett sätt som inspirerar dem. Detta skapade en medvetenhet om bussen som ett miljövänligt transportmedel som du bekvämt och säkert kan ta dig från A till B. Dessutom uppstår ett trevligt utbyte med andra bussresenärer om vad de har upplevt tillsammans. Detta är något som inte händer i samma utsträckning vid individuella resor. Gemenskapen, utbytet och att lära känna andra människor är en viktig aspekt av bussresandet. Kulturresor med buss vidgar dina vyer och bidrar till god social interaktion. 

”Det är en social uppgift att göra bussresande attraktiv för alla.”

Andreas Hirsch, verkställande direktör för Hirsch-Reisen

Så bussresor är viktiga för samhället?

Självklart. Det är en social uppgift att göra Omnibussen  - ordet kommer från latin och betyder ”för alla” - dvs bussresandet attraktivt för alla, eftersom det är ett utmärkt verktyg för att vidga horisonter i en hanterbar grupp. Ingen massturism, utan en sund blandning av människor som av med ett gemensamt intresse, vill lära sig något nytt. Kulturresor ger ett viktigt bidrag till mer utbildning, till internationell förståelse, till social samexistens och gör människor glada. Det är verkligen så här: Våra gäster är glada när de kommer tillbaka från en resa. 

Hur ser framtiden ut för bussresor?

Coronapandemin har bromsat in hela branschen och det kommer att dröja år innan detta normaliseras igen. Samtidigt arbetade resebranschen på ett föredömligt sätt i pandemin, man hämtade tillbaka sina kunder och återbetalade förskott. Enskilda resenärer som kör eller letar efter sina flyg och boende på Internet kunde inte lita på desamma. Ändå kommer denna grupp att fortsätta att vara en av våra största konkurrenter i framtiden. Men även virtuella resor – med virtual reality-glasögon i ditt eget vardagsrum – kommer alltmer att konkurrera med bussresorna i framtiden. Men till ett högt ekologiskt pris, eftersom Internet kräver enorm energi. Generellt sett spelar klimatkrisen, men också erfarenheterna från pandemin, bussresandet i händerna. Insikten att bussen är mycket mer miljövänlig än planet, att det inte alltid måste vara avlägsna länder, utan även destinationer i Tyskland, spelar en lika viktig roll, liksom behovet av att göra något med andra människor efter erfarenheten med starkt begränsade kontakter med omvärlden under pandemin. Det är just på grund av dess hållbarhet och de sociala aspekterna som jag ser en framtida marknad för bussresor med kulturella anspråk.

Andreas Hirsch, verkställande direktör för Hirsch-Reisen

Andreas Hirsch och hans bror Mathias driver resebolaget Karlsruhe Hirsch-Reisen i andra generation. Kulturresor med buss har alltid varit i fokus på reseprogrammet.

70 år av Setra – ett välkommet tillfälle för Hirsch-Reisen i Karlsruhe att forska i sitt eget arkiv. Kulturresespecialisten har under denna tid förvärvat mer än 70 Setra turistbussar. 

Bussresor som en kulturell tillgång

Med en före detta amerikansk militärlastbil för medicinsk bruk började Heinold Hirsch och hans syster Esther erbjuda kulturresor efter kriget.

Bussresor som en kulturell tillgång
Bussresor som en kulturell tillgång

Vandringsturer är också en del av Hirsch-Reisen-programmet. I Ardennerna styr föraren Rocco Pflugbeil sin Setra S515 HD genom en smal klyfta med en centimeters marginal.

Bussresor som en kulturell tillgång
Bussresor som en kulturell tillgång

Christa Hirsch, mor till de nuvarande verkställande direktörerna Mathias och Andreas Hirsch, framför en Setra S215 HD 1982.

Bussresor som en kulturell tillgång
Bussresor som en kulturell tillgång

I april 2017 reste en hel grupp stamkunder till Neu-Ulm för överlämnandet av nya ComfortClass Setra S515 HD.

Bussresor som en kulturell tillgång

Tidigt var Paris och närliggande Versailles populära resmål för Hirsch-Reisen.

Bussresor som en kulturell tillgång